5 lessen die ik leerde als beoordelaar

Af en toe beoordeel ik voor een financier projecten als extern expert. Ontzettend leerzaam is het, om eens aan de andere kant te staan van het selectieproces. Als indiener verbaas je je soms over de manier waarop je project begrepen werd, als je tenminste de nodige feedback hierover krijgt. Deze aandachtspunten kunnen je helpen om beter te begrijpen hoe de beoordelaar kijkt:

 

1. Projectbeoordelaars hebben niet alle info en kennis waar jij over beschikt

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste aandachtspunt. Denk nooit ‘dit hoef ik niet uit te leggen want dat weten ze wel’. Wees zo concreet mogelijk, zodat de beoordelaar het project echt voor zich kan zien. Geef voorbeelden. Vermijd jargon en afkortingen. Sla geen stappen over als je je activiteiten oplijst.
Tip: laat je project lezen door iemand die niet vertrouwd is met je werk. Ga na of die persoon makkelijk en correct kan navertellen hoe je project eruit zal zien. Corrigeer onverbiddelijk de passages die door je lezer slecht begrepen werden!

 

2. Elke beoordelaar heeft eigen aandachtspunten

Twee experts die heel grondig en conscientieus een project beoordelen, kunnen toch tot verschillende conclusies komen. Iedereen heeft immers eigen aandachtspunten en gevoeligheden, en dat is normaal. Wordt jouw prachtige project afgewezen, laat dan de moed niet zakken. Vraag feedback om goed te begrijpen waar je de beoordelaar niet hebt kunnen overtuigen. Heb je de mogelijkheid om je financier beter te leren kennen in een persoonlijk gesprek, aarzel dan niet. Je kan dan extra aandacht besteden aan de punten die hij of zij belangrijk vindt.

 

3. Projectbeoordelaars zijn ook mensen…

… en er zijn dus ook grenzen aan de concentratie en focus die ze kunnen opbrengen. Als je je informatie kort, logisch en helder geschreven presenteert, krijg je de beoordelaar al een heel eind aan jouw kant. Je vergroot de kans dat alle belangrijke informatie echt gelezen en begrepen wordt. Zorg ervoor dat de cruciale elementen van je voorstel zeker niet gemist kunnen worden – bijvoorbeeld door ze vooraan te zetten, of door een kleine samenvatting toe te voegen (als dat kan).

 

4. Maak indruk met inhoud, niet met grote woorden

Een project dat veel ronkende taal gebruikt, is moeilijker om te lezen dan een project in simpele en heldere taal. Je moet immers eerst door al die mooie woorden heen kijken voor je echt kan begrijpen wat de indiener bedoelt. Wanneer dan blijkt dat die inhoud mager uitvalt, werken de mooie woorden juist tegen jou. Ze riskeren afgeserveerd te worden als ‘gebakken lucht’. Als je plannen goed doordacht, innovatief en kwalitatief zijn, dan overtuigen ze ook in eenvoudige taal.

 

5. Leg uit waarom jouw project het juiste project is

Dit is een element waar ik zelf naar op zoek ga als ik een project voor me krijg. Een indiener wint punten als blijkt dat het project gebaseerd is op echte noden en een doordachte strategie. Leg uit hoe je tot je keuzes bent gekomen. Geef een paar sprekende objectieve cijfers – maar schrijf geen academische studie! Leg uit op welke feedback en input van je doelgroep je je baseert. Toon ook aan dat je rekening houdt met initiatieven van anderen. Wat is de meerwaarde van jouw project?

 

Test het uit

Wil je ook eens de proef op de som nemen? Sommige financiers geven in hun oproep de beoordelingscriteria mee. Dat is bijvoorbeeld het geval voor heel wat Europese fondsen. Probeer eens een project van een collega objectief punten te geven volgens de criteria die daar aangegeven staan. Geen simpele oefening? Dat klopt, en het is goed om daar ook bij het schrijven rekening mee te houden!

5 lessen die ik leerde als beoordelaar