Nuttige inzichten, links en tips om je financiering, subsidies en projecten af te stemmen op de werking van je organisatie.

Logische modellen

Logische modellen helpen om je ideeën te structureren en goed na te denken over het doel en de activiteiten van je project. Financiers vragen ook vaak naar een logisch model. Het meest gekende model, nog steeds gebruikt in heel wat oproepen voor subsidies, is het logisch kader (logical framework).

  • Een helder handboek daarover is het PCM-handboek van de NGO-Federatie.
  • De manier waarop een logisch kader ingevuld wordt, kan licht verschillen van financier tot financier. Als je een Europees project voorbereidt, kan je de Project Cycle Management Guidelines van DG Devco doornemen. Opgelet, Devco is de administratie ontwikkelingssamenwerking, andere Europese administraties (DG’s) kunnen een licht andere aanpak hebben.
  • Het zou ook kunnen dat een financier vraagt naar je ‘theory of change‘. Theory of Change en Outcome Mapping zijn andere veelgebruikte logische modellen in ontwikkelingswerk en sociale organisaties. Ze stellen dezelfde vragen, maar leggen andere accenten. Op de vermelde websites vind je beschrijvingen, handboeken en fora waar over de methoden gediscussieerd wordt (Engels).
  • The W.K. Kellogg Foundation Step-by-Step Guide to Evaluation van de Kellogg Foundation (Engels). De praktische aanpak, gericht op de realiteit van sociale organisaties, spreekt mij heel erg aan. Over evaluaties waar je als organisatie ook echt wat aan hebt.
Projecten schrijven
  • Een erg goed blogartikel (Engels) van Anne Melanson op 101 Fundraising helpt je om een voorstel op papier te krijgen. Zorg ervoor dat het aangenaam lezen wordt voor degene die je voorstel in handen krijgt.
Verschillende soorten financiering

Naast subsidies is het zeker interessant om andere bronnen van inkomen te onderzoeken.

  • Sociaal ondernemerschap combineert een sociaal doel met een businessgerichte aanpak. Een sociaal ondernemer probeert minstens voor een deel zelfvoorzienend te zijn. Denk je dat dit iets voor jouw organisatie is, neem dan zeker een kijkje bij het aanbod van de Sociale Innovatiefabriek.
  • Op zoek naar een inspirerend traject om als organisatie meer ondernemend te worden? Ik werk daarvoor graag samen met De Stuyverij.
  • Bij crowdfunding vraag je sympathisanten om in jouw project te investeren, via een lening of een gift. Er bestaan vele vormen van crowdfunding. Interessante voorbeelden voor sociale organisaties zijn Socrowd, Gingo, en Growfunding.
Stof tot nadenken over financiering
  • Wat je eigenlijk nodig hebt, zijn structurele middelen van een financier die in jou gelooft. Middelen die je zelf kan inzetten op de manier die het best past bij jouw missie. Denk je een financier gevonden te hebben die daar wel oren naar heeft? Misschien vind je wel wat extra argumenten bij The Overhead Myth. Een Amerikaans initiatief dat pleit voor echte steun gebaseerd op echte kosten van maatschappelijke organisaties!
  • Is jouw organisatie transparant over haar financieel beheer? Voor de meeste financiers is dat een cruciale vraag. Stichting Donorinfo is een onafhankelijke instantie die gratis het beheer van organisaties screent. Als alle informatie duidelijk is, wordt de informatie gepubliceerd op www.donorinfo.be, waar institutionele en private schenkers ze kunnen opzoeken. Een registratie bij Donorinfo helpt jou om beter te communiceren over je financieel beheer en levert je dus bovendien ook extra zichtbaarheid op.