Wie is jouw subsidie-date? Sabine Craenen consultant

Ze houdt van mij, hij houdt niet van mij… Hoe weet je bij welke financier, stichting of sponsor jouw organisatie in de smaak zal vallen? Waar vind je die subsidie of steun?

Een deelnemer aan een van mijn vormingen had daar een mooi verhaal over. Hij was een van de trekkende krachten achter een kleine kunstenvereniging, W-idee. Een tijd geleden moesten ze op zoek naar geld voor een voorstelling met de titel AARDAPPELCOMP(L)OT. Groot was hun verrassing toen een financier zelf vroeg of ze hen mochten steunen. Ze hadden immers wortels in de Vlaamse boerenbeweging en zagen een mooie link met de theatervoorstelling. Daar was W-idee nooit zelf opgekomen.

Nu kan je hopen dat voor jou ook zo’n buitenkans uit de lucht valt. Of je kan het geluk een handje helpen en zelf op zoek gaan naar een goede match.

Ken jezelf

Jij bent niet alleen op zoek naar een financier. Financiers zijn ook op zoek naar jou; naar die fantastische organisatie die hen kan helpen om hun programma te verwezenlijken. Wat heb jij in huis? Heb je daar al ooit bij stilgestaan? Een aanknopingspunt met een financier kan uit verschillende hoeken komen:

  • De thema’s waar je rond werkt. Is sport jouw onderwerp? Dan vind je vast ook linken met gezondheid, vrije tijd, jeugd of juist senioren…
  • Je netwerk van mensen, verenigingen en experts. Vaak willen financiers met hun subsidies immers niet alleen bepaalde thema’s aankaarten, maar ook heel specifieke doelgroepen bereiken. Misschien heb jij wel juist de connecties waar ze naar op zoek zijn.
  • De waarden die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Ben je sterk in diversiteit? Of juist in spiritualiteit?

Een kleine oefening

Vind je het moeilijk om je eigen troeven in kaart te brengen? Misschien kan deze oefening helpen:

Stap 1: Welke woorden komen spontaan bij jou op als je aan je eigen organisatie denkt, of aan het project waarvoor je steun zoekt? Denk aan regel 1 van de brainstorm: ‘maar’ is een verboden woord. Schrijf gewoon alles op; schrappen kan later nog.

Stap 2: Wie voelt zich aangesproken door elk van die woorden? Zitten daar mensen of organisaties bij die jou willen steunen?

Moest W-idee deze oefening gedaan hebben voor hun theatervoorstelling, dan was ‘aardappel’ vast in de lijst van woorden verschenen. Misschien zouden ze dan wel spontaan aan boeren gedacht hebben.

Ken je financier

Ben je een interessante financier op het spoor gekomen? Bekijk voor je contact opneemt, wat die organisatie beweegt en interesseert. Zo kan je van bij de introductie je beste beentje voorzetten.

Ga om te beginnen grasduinen op de website van je financier: visieteksten, studies, jaarverslagen. Natuurlijk bekijk je zorgvuldig de prioriteiten en de voorwaarden voor financiering die de financier zelf aangeeft. Kijk ook welke projecten in het verleden steun kregen en over welke thema’s de financier communiceert.

Heb je een private stichting op het oog? Lees over de geschiedenis van de financier. Ook de personen die er ooit aan de wieg hebben gestaan zijn belangrijk. Private stichtingen zijn immers vaak opgezet vanuit een heel specifieke missie of bezorgdheid en zijn vaak gevoelig voor de persoonlijke ‘touch’.

En praat, als het mogelijk is, met de mensen achter de stichting of de overheidsinstelling die je wil aanspreken. Neem deel aan evenementen als je kan. Wat beweegt hen? Welke stijl spreekt hen aan?

A match made in heaven

De juiste financier vinden, is geld vinden dat jou echt vooruithelpt. Jij en je financier delen dan immers dezelfde missie. Dus ken jezelf, luister goed, hou je ogen en oren open en misschien vind je wel die match made in heaven.

Wiens perfecte subsidie-date ben jij?